Gepubliceerd: donderdag 06 juni 2019

De Kameel naar het Museum

Passage oud en nieuw op 4/6 nabij station Den Haag Mariahoeve. (Foto: Richard Weurding)Dinsdag 4 juni was het op de dag af 65 jaar geleden dat toenmalig President Directeur Den Hollander met ‘zijn’ directierijtuig op stap ging. Het door Allan gebouwde rijtuig was een paar dagen eerder naar de Utrechtse dieselloods overgebracht.

Deze week, een pensioenleeftijd later, reed de Kameel (bijnaam voor de NS 20) van Utrecht, via de Oude Lijn en Noord Holland naar het Spoorwegmuseum. Zoals niet helemaal correct in de diverse persberichten werd geschreven gaat de 20 niet echt met pensioen, noch was er sprake van ‘de laatste rit’. Het rijtuig werd weliswaar door NS overgedragen aan het Museum, maar met de afspraak dat er een aantal dagen per jaar door NS nog gebruik zal worden gemaakt van het karakteristieke rijtuig, bijvoorbeeld voor de succesvolle ‘SpoorweNSdagen’.Binnenkomst museum op 4 juni 2019. (Foto: Peter v.d. Vlist)

De rit was ingedeeld in etappes waarbij NS steeds aan groepjes genodigden de gelegenheid bood een etappe mee te reizen. Zo konden ook acht Vrienden mee van Rotterdam naar Leiden. De uitvraag via onze website en facebook leverde binnen korte tijd voldoende belangstellenden op. In Leiden wisselden de groepjes genodigden en werd door gereden naar Haarlem.

Uiteindelijk werd rond tien voor half vijf het Museum bereikt waar een grote groep belangstellenden en pers de Kameel stond op te wachten. Na de gebruikelijke speeches werden de sleutels overgedragen aan Peter-Paul de Winter (Hoofd Collecties van het Museum) en keerde uiteindelijk de rust op het achterterrein van het Museum terug. Naast de Kameel was de DE1 41 opgesteld en waarschijnlijk hebben die twee nog even nagepraat over hun roemruchte dieselleven bij NS.

Zie het volledige verhaal op deze pagina.