Documentair theater over de ballingschap van keizer Wilhelm II

November 1918, de eerste wereldoorlog loopt af, Europa ligt in as en puin en keizer Wilhelm II slaat  met zijn trein op de vlucht. Op het kleine Nederlandse grensstation te Eijsden wacht hij op asiel, maar de Nederlandse koningin Wilhelmina aarzelt. Uiteindelijk zet zij het sein op groen. Langer dan twee decennia zal de ongenode gast in ballingschap op Nederlands grondgebied doorbrengen.

Voorstelling over treinreis keizer Wilhelm II in Spoorwegmuseum
Unieke locatietheatervoorstelling WILHELM*INA over vlucht Duitse keizer naar Nederland

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Het Nederlands-Duitse theatergezelschap Das Letzte Kleinod maakte in het kader daarvan een boeiend theaterstuk over de vlucht per trein van de Duitse Keizer Wilhelm II naar het neutrale Nederland. Tot zijn dood in 1941 woonde de keizer in het Utrechtse Doorn. Bijzonder aan de voorstelling is dat deze zich afspeelt in een trein. De familievoorstelling toert momenteel door Duitsland, de Nederlandstalige voorstellingen in het Spoorwegmuseum zijn de enige in ons land. WILHELM*INA is van 19 t/m 22 juli (om 18 u en 20 u) te zien in Utrecht.
Informatie: https://www.das-letzte-kleinod.de/en/programme/wilhelmina/

Vrienden kunnen korting krijgen voor de voorstelling, op vertoon van de Vriendenpas betaalt u het kortingstarief van € 19,80.


 

Opening modellenmagazijn

Het Spoorwegmuseum heeft op 4 juli 2018 het “Modellenmagazijn” geopend.
In dit modellenmagazijn wordt een selectie getoond van de vele fraaie trein- en locomotiefmodellen die het Museum rijk is.

Zie ook: Projecten, tabblad 2018


 

Opening tentoonstelling "Baanbrekend Design: 50 jaar NS huisstijl"

Ontwerper Gert Dumbar (r) en NS President Directeur Rogier van Boxtel bekijken als eersten de tentoonstelling “Baanbrekend Design” die in het museum treinstel 876 is ingericht. (Foto: Peter van Dorp)In aansluiting op de bijzondere rit van museumtreinstel 876 op zaterdag 26 mei, werd in het Spoorwegmuseum een tentoonstelling geopend, speciaal gewijd aan 50 jaar NS huisstijl. Na afloop van de rit van Leiden via Alphen a/d Rijn en Utrecht Centraal naar het Spoorwegmuseum, werd de 876, representant van het de eerste gele treinen destijds, het museum in gerangeerd.

Tegelijkertijd werd in de Theaterzaal van het museum door RTV Utrecht een documentaire getoond over de ontstaansgeschiedenis van de NS huisstijl. De ontwerper van het nieuwe NS logo, de nieuwe kleurencombinaties voor het materieel, de pictogrammen en de typografie, de heer Gert Dumbar, behoorde tot de sprekers. In een levendig betoog vertelde hij hoe zijn bureau destijds de opdracht verwierf en wat de “randvoorwaarden” waren die de al in 1966 ingestelde werkgroep voor een nieuw logo en een nieuwe presentatie van NS aan de ontwerpers meegaven.

Gert Dumbar vond overigens wel dat -met het introduceren van de kleuren wit en blauw als hoofdkleuren voor het nieuwe stoptreinmaterieel waarbij nog slechts de deuren geel zijn- een zekere verwatering van zijn oorspronkelijke ontwerp gaande was. Hij nodigde de ook aanwezige President Directeur van NS, de heer Roger van Boxtel, uit “de stofkam door het oorspronkelijke ontwerp te halen”. Roger van Boxtel “pakte de handschoen op”. We zijn benieuwd wat een verder contact tussen deze twee heren voor moois gaat opleveren.

Na het spreken van diverse lovende woorden over het 50 jaar oude ontwerp dat nog altijd modern en krachtig in de publieke ruimte stáát, liepen alle genodigden naar de 876 waar de tentoonstelling dan eindelijk kon worden bezichtigd. De kleine maar zeer interessante presentatie is in treinstel 876 te bewonderen tot en met 28 oktober 2018.