Dubbeldekker in de museumpendel

Olifant1Zondag 7 januari jongstleden werd in een DDM-1 stam het museum stuurstandrijtuig ‘Olifant’ opgenomen.

Olifant2

Deze compositie reed die zondag de hele dag de museumpendel. Dit alles ter ere van het feit dat het deze dag 60 jaar geleden was dat de vertegenwoordiger van een andere diersoort (de Jumbo) naar het Museum kwam. Met de komst van de 3737 kwam er namelijk die dag symbolisch een einde aan de stoomtractie bij NS. Het stuurstandrijtuig behoort bij het DDM-1 rijtuig dat normaal gesproken in het museum staat opgesteld. Op de foto staat de pendel in Utrecht CS klaar voor de laatste rit van die dag naar het Museum.

 

 

 

 


 

Opening Blokpost

Ter gelegenheid van de heropening rijdt de weer rijvaardige “Arend” een aantal keer langs de fraai gerestaureerde Blokpost. (Foto: P. v. Dorp)

Op zaterdag 2 september 2017 heropende het Spoorwegmuseum de “Blokpost Arnhemschestraat”. De blokpost stond van 1909 tot 1980 langs de spoorlijn Arnhem – Nijmegen bij het plaatsje Elst. De restauratie van de Blokpost werd mogelijk gemaakt door een substantiële bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum.

Spoorwegdeskundige Kees van de Meene vertelt voorafgaand aan de heropening wat voor typen posten er in Nederland zoals in gebruik zijn geweest. Zijn lezing begeleidde hij met historisch fotomateriaal. (Foto: P. v. Dorp)Het museum pakte uit met een aantal lezingen rond de Post. Zo vertelde spoorwegdeskundige Kees van de Meene wat voor verschillende posten er in de loop der jaren bij de spoorwegen zoal zijn gebruikt. Conservator Evelien Pieterse stond uitgebreid stil bij het restauratie traject van de Blokpost.

Daarna gingen de genodigden naar buiten, naar de Blokpost.Het museum is er in geslaagd in contact te komen met een viertal oud medewerkers van NS die in de zestiger jaren van de vorige eeuw in de Blokpost hebben gewerkt. Voorzitter Richard Weurding van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum poseert naast het toestel met de vier trotse oud-wachters. (Foto: P. v. Dorp) De Arend, juist weer onder stoom na het vervangen van de vlampijpen, reed in een heerlijk najaarszonnetje heen en weer over het breedspoor langs de Post. Na de openingshandeling bedankte Vriendenvoorzitter Richard Weurding de vier gepensioneerde oud NS’ers die ooit in de Blokpost hebben gewerkt.

Deze vier oud-wachters leverden bijdragen aan een film die in de Blokpost zal worden gedraaid. Deze film laat bezoekers van het Spoorwegmuseum zien wat destijds de functie van de Blokpost was.