Gepubliceerd: donderdag 15 september 2022

Lezing Postvervoer 15 oktober 2022

Postrijtuigen 7920 en 1902 (Foto: Peter van der Vlist)Op zaterdagmiddag 15 oktober organiseren we een speciale lezing over het postvervoer die plaats zal vinden in de Wachtkamer 3e klasse in het Spoorwegmuseum. Speciaal voor de Vrienden zal Evelien Pieterse (conservator Kunst en Cultuurgeschiedenis van het museum) dan vertellen over de organisatie van de op dit moment lopende tentoonstelling ‘Expeditie Postvervoer’ en de geschiedenis van het postvervoer per trein.

Zij gaat ook nader in op de arbeidsomstandigheden van het post vervoerend personeel en vertelt over de ontwikkeling van de postrijtuigen. 
De tweede spreker deze middag is Georg Groenveld, als landelijk coördinator postvervoer bij de PTT de allerlaatste die in de treinexpeditie werkzaam was. Hij zal ingaan op de organisatie van het postvervoer bij NS in de loop der jaren, de bijsturingsmaatregelen bij stremmingen en dit alles aangevuld met de nodige verhalen uit zijn langdurige loopbaan bij PTT Post. In de verhalen van beide sprekers zal zeker aandacht worden geschonken aan de in Blerick zo mooi opgeknapte Pec 1902, het rijtuig dat indertijd door de Stibans van de sloop is gered en nu een prominente plaats heeft in de tentoonstelling. De presentatie is van 13.00 – 15.30 uur in de wachtkamer 3e klasse van het museum.

Met het oog op het inslaan van een enkele versnapering is het wenselijk dat u zich aanmeldt voor deze presentatie; dat kan door hier te klikken.

Foto: De postrijtuigen 7920 en 1902, beiden bestemd voor het Spoorwegmuseum, op 12 januari 1984 gefotografeerd voor de werkplaats Roosendaal.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Dit zijn kleine bestanden met gegevens die op de harde schijf van uw computer worden opgeslagen of in de sessie van uw browser staan. Met behulp van cookies meten wij bezoekersaantallen en verbeteren wij de werking van de website. Klik op 'Akkoord' om deze melding te sluiten.